Εργατική Πρωτομαγιά | Βιβλία για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά

ΣΕΚΕ: Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα

Αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο στα ενενήντα χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας. Είναι μια επέτειος που έχουμε κάθε λόγο να τιμήσουμε, όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά. Γιατί όταν μιλάμε για το ΣΕΚΕ, για τους αγώνες και την προοπτική που χάραξε, μιλάμε για τις επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Το κόμμα που ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 1918 συσπείρωσε τους «ζωηρότερους και συνειδητότερους εκπροσώπους» της εργατικής τάξης, σύμφωνα με τα λόγια ενός από τους ιδρυτές του, του Αβραάμ Μπεναρόγια. Στα πρώτα του χρόνια βρέθηκε στη φωτιά της ταξικής πάλης: τις απεργίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα, τον πόλεμο, το αντιπολεμικό κίνημα. Είναι η μοναδική περίοδος, σίγουρα όμως όχι και η τελευταία, που ένα επαναστατικό κόμμα εμπνέει, οργανώνει και οδηγεί ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης.

Η επόμενη περίοδος είναι τα χρόνια της υποχώρησης του κινήματος, διεθνώς και στην Ελλάδα. Την αναζήτηση για τη συνέχιση της πορείας που είχε ξεκινήσει στα πρώτα επαναστατικά χρόνια την έκοψε απότομα και βίαια η επικράτηση του σταλινισμού στη Ρωσία. Από το ΣΕΚΕ-ΚΚΕ του Πουλιόπουλου και του Μάξιμου, περνάμε στο ΚΚΕ του Ζαχαριάδη.

Στη δεκαετία του ’30 το ΚΚΕ, όπως και όλα τα κομμουνιστικά κόμματα, εγκαταλείπει οριστικά την προοπτική της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού, ακριβώς τη στιγμή που το κίνημα περνάει σε μια νέα φάση ανόδου και ριζοσπαστικοποίησης… Η ιστορία δεν γράφεται με «αν…». Αυτό είναι σωστό. Όμως δεν πρόκειται απλά για ιστορία, πρόκειται για πολιτική. Τις συνέπειες των επιλογών που έκαναν οι ηγεσίες τις Αριστεράς τότε, τις υπέστη το εργατικό κίνημα για δεκαετίες. Γι’ αυτό η συζήτηση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ αποκτά σήμερα έναν επείγοντα χαρακτήρα.

Συγγραφέας: Λέανδρος Μπόλαρης, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο (2008)

Η αμερικανική εργατική τάξη τη δεκαετία του ’30: Αντεπίθεση

ΗΠΑ, δεκαετία του 1930. Η ιστορία μιας εργατικής τάξης, χτυπημένης από την ανελέητη καταστολή του κράτους και των εργοδοτών, την απίστευτη ανεργία και τη φτώχεια, που σήκωσε κεφάλι για να οργανώσει τις μαζικές απεργίες και τις καταλήψεις που σάρωσαν την καρδιά του παγκόσμιου καπιταλισμού και επέβαλαν το συνδικαλισμό σε κάθε χώρο δουλειάς – από τα εργοστάσια της General Motors στο Ντιτρόιτ μέχρι τα πολυκαταστήματα και τα θέατρα στη Νέα Υόρκη.

Το Κραχ του 1929 και η Μεγάλη Ύφεση, οι «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές των κυβερνήσεων, το New Deal του Ρούζβελτ, ο ρόλος της Αριστεράς στην οργάνωση των πρώτων απεργιών από τα κάτω στη Μινεάπολις και το Σαν Φρανσίσκο, η διάσπαση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και η έκρηξη των καταλήψεων στην αυτοκινητοβιομηχανία, το κτίσιμο των νέων συνδικάτων.

Η εκπληκτική εμπειρία μιας εργατικής τάξης που, παρά τις τεράστιες πληγές της, μπόρεσε να περάσει στην αντεπίθεση και να γράψει μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Συγγραφέας: John Newsinger, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο (2013)

Δημοσιεύθηκε από

Λογοτεχνία και Σκέψη

Λογοτεχνία & Σκέψη: βιβλία, κινηματογράφος, θέατρο, κόμικς, πολιτική και πολιτιστική αρθρογραφία.

Σχολιάστε