Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Η κβαντική αφήγηση στη λογοτεχνία του φανταστικού, Εκδόσεις Rising Star

Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Η κβαντική αφήγηση στη λογοτεχνία του φανταστικού, Εκδόσεις Rising Star

Με ποιο τρόπο μπορεί η σύγχρονη φυσική να επηρεάσει τον τρόπο αφήγησης των ιστοριών και ποια η σχέση της κβαντομηχανικής με τη λογοτεχνία του φανταστικού;

Μπορεί η φράκταλ γεωμετρία να μας δώσει εργαλεία για το χτίσιμο μιας πρωτότυπης μυθοπλασίας και να αποτελέσει ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης του μυθοπλαστικού υλικού;

Το παρόν αποτελεί μέρος της παρουσίασης του δημοσιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου, που έλαβε χώρα στις 02/10/2022 στο Fantasy Festival

smart

Σχόλιο:

Η κβαντική αφήγηση ουσιαστικά είναι υποείδος της μεταμοντέρνας γραφής. Όπου φαινόμενα της κβαντικής μηχανικής γίνονται από τους συγγραφείς μοντέλα για λογοτεχνικούς μηχανισμούς στα έργα τους. Δεν είναι ένα καινούριο είδος απλά σε αυτή την ομιλία του ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας προτείνει μεθοδολογικά εργαλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Τον όρο «μεταμοντερνισμός» χρησιμοποίησε πρώτος το 1959 στις ΗΠΑ ο Irving Howe στο ιστορικό πλέον κείμενό του “Mass Community and Postmodern Fiction”. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο François Lyotard με το βιβλίο του The Postmodern Condition. A Report on Knowledge, που πρωτοδημοσιεύθηκε στη Γαλλία το 1979.

Μεταμοντερνιστές χαρακτηρίστηκαν ορισμένοι συγγραφείς που συνέθεσαν το κύριο μέρος του έργου τους στις δεκαετίες του ’60 και ’70, όπως οι Thomas Pynchon, Italo Calvino, John Barthes, Roland Barthelemy and Thomas Bernhard. Επομένως, ο μεταμοντερνισμός προϋπήρχε της αποθέωσής του, που συντελέστηκε στη δεκαετία του ’80». (Χριστίνα Λιναρδάκη, Ο μεταμοντερνισμός στη λογοτεχνία, περιοδικό Βακχικόν, 2018)

Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας παραθέτει πλούσια βιβλιογραφία για το υπό εξέταση ζήτημα, πλήθος διευκρινιστικών εξηγήσεων και μια σειρά με ηλεκτρονικούς συνδέσμους για περαιτέρω μελέτη.

Περισσότερα για το βιβλίο σε επόμενη ανάρτηση. Ευχαριστώ πολύ τον συγγραφέα για την αποστολή της εργασίας του.

Ειρηναίος Μαράκης

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1989.

Ασχολείται με τη δημοσιογραφία, την κριτική λογοτεχνίας και την ποίηση. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Βαβέλ (εκδόσεις Anima,2017), Εγώ το Χάος (εκδόσεις Καμβάς, 2019), Ακήρυχτος Πόλεμος (Δρόμων, 2021) και το θεατρικό έργο Μισοφαγωμένο Μπισκότο (play-ground.gr). Συμμετέχει στα συλλογικά έργα: Γιατί με αφορά η τέχνη, δοκίμιο, (εκδόσεις ἡδυέπεια, 2020), Η επόμενη μέρα Everly #1, δοκίμιο, (Rising Star Promotions, 2020) και Εφ’ ενός γίγνεσθαι; 3 Ανθολόγιο 2022, ποίηση, (Ρώμη, 2023)

Δημοσιεύθηκε από

Λογοτεχνία και Σκέψη

Λογοτεχνία & Σκέψη: βιβλία, κινηματογράφος, θέατρο, κόμικς, πολιτική και πολιτιστική αρθρογραφία.

Σχολιάστε