Ο Καρύλ Φερέ στα Χανιά

Ο ΚΑΡΥΛ ΦΕΡΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ο Γάλλος συγγραφέας Καρύλ Φερέ θα βρίσκεται στα Χανιά και στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (Πέμπτη 23.5.2024, 8.30μμ, Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης). Θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου με αφορμή την έκδοση του νέου του μυθιστορήματος «Οκαβάνγκο» (μετάφραση: Αργυρώ Μακάρωφ, Εκδόσεις Άγρα) και θα δεχθεί ερωτήσεις από το κοινό. (Προχθές κυκλοφόρησε το βιβλίο στα ελληνικά. Ο συγγραφέας θα μιλήσει γι’ αυτό στα Χανιά, τη Δευτέρα θα ανηφορίσει προς Θεσσαλονίκη και την Τετάρτη υπέγραψε βιβλία του στην Αθήνα. Τι σου κάνει το μάρκετινγκ, ε;)

Έχω μπροστά μου δύο από τα πιο γνωστά έργα του. Κατά τη γνώμη μου, το αστυνομικής πλοκής «Κόνδωρ» και το σύντομο, περιεκτικό, σχεδόν ποιητικό «Οι νύχτες του Σαν Φρανσίσκο», μαζί με το «Μαπούτσε», αποτελούν μια πολύ καλή εισαγωγή στο έργο του Φερέ. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με επίκαιρα κοινωνικά θέματα, αναλύει την κοινωνική/πολιτική διαφθορά και τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, έστω κι δεν καταφέρνει πάντα να δώσει βάθος στους χαρακτήρες του.

Δεν θα κάνω κάποια μεγάλη ανάλυση για αυτά. Όπως και στα προηγούμενα, ο συγγραφέας ξεκινάει με τη γνωριμία του κοινωνικού κι ανθρώπινου περιβάλλοντος, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Και μετά τη μέση, η πλοκή γίνεται καταιγιστική με μια γραφή προσαρμοσμένη τόσο στα γούστα του σύγχρονου αναγνώστη που θέλει να διαβάζει χωρίς να κουράζεται, όσο και στην πιθανή μεταφορά του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Υπενθυμίζω σε αυτό το σημείο, ότι το «Ζουλού» γυρίστηκε ταινία το 2013 από τον Ζερόμ Σαλ, με πρωταγωνιστές τον Ορλάντο Μπλουμ και τον Φόρεστ Γουίτακερ. (Δείτε την)

Γενικά, ο Φερέ είναι ένας συγγραφέας που τα μυθιστορήματα του πρέπει να τα προσθέσεις στη βιβλιοθήκη σου ή να τα αναζητήσεις στη Δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής σου. Είναι σίγουρα δουλευταράς, ταξιδεύει στις χώρες όπου θα χτίσει το νέο του έργο και κάνει μελέτες με το μολύβι και το λάπτοπ παρά πόδα. Ακόμα έχει πράγματα να πει, που σε βάζουν σε σκέψη και προβληματίζουν. Δεν διστάζει να προβάλλει πάνω σε αυτά και την πολιτική του άποψη, που πολλές φορές, μπορεί να έρθει σε αντίθεση με το ίδιο το έργο του. Για παράδειγμα, σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας είναι πολύ άδικος στη εκτιμήσεις του σχετικά με το MIP (Αριστερό Επαναστατικό Κίνημα) στη Χιλή…

Οπωσδήποτε η επίσκεψη του στα Χανιά αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός, αν και για το Φεστιβάλ έχω διάφορες ενστάσεις που δεν αφορούν την παρούσα ανάρτηση. Ούτε και τον Φερέ, βέβαια. (Τούτη τη φορά, ελπίζω κι εύχομαι να υπάρχουν αρκετοί μεταφραστές ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό φιάσκο στην εκδήλωση με τον Λεονάρδο Παδούρα όπου οι μισοί και πλέον θεατές ψάχναμε στα κινητά μας για να ενεργοποιήσουμε τις αυτόματες εφαρμογές μετάφρασης…)

Ειρηναίος Μαράκης

Δημοσιεύθηκε από

Λογοτεχνία και Σκέψη

Λογοτεχνία & Σκέψη: βιβλία, κινηματογράφος, θέατρο, κόμικς, πολιτική και πολιτιστική αρθρογραφία.

Σχολιάστε